Platfod medvirker til smerter i fødder og lægge – blive klogere på symptomerne her

Oplever man over en længere periode smerter i foden eller læggen kan dette skyldes platfod. Dette er en kronisk tilstand, der medfører, at fødderne ikke er lige så affjedrende, som de burde være. Dermed kan de ikke fungere stødabsorberende og således ikke tage fra mod de naturlige stød, der kommer som følge af, at vi bevæger os til fods. 

Platfod er en tilstand, der bør behandles for på den måde at sikre fodens smidighed og stabilitet. Bliver tilstanden ikke behandlet, vil det ultimativt føre til forværrede smerter i foden og området omkring læggen, der kan hindre den enkelte person i at være fysisk aktiv som normalt. 

Platfod kan komme af flere forskellige årsager, og det er dermed vigtigt at behandle symptomerne korrekt, så snart man oplever, at smerterne i foden ikke går væk igen over tid. I denne artikel skal vi undersøge denne tilstand i foden nærmere, og du vil herunder kunne læse meget mere om, hvilke symptomer det kan føre med sig, samt hvilken behandlingsform, der vil være den bedste. 

Hvad vil det sige at have platfod?

Platfod er en tilstand, der kommer til udtryk ved, at foden ikke har den buede svang hverken langs foden eller hen over forfoden. Det er disse buer, der har en affjedrende og stødabsorberende effekt, når vi går. Har man platfod, vil disse buer delvist være til stede eller slet ikke være en del af foden.

Når man snakker om platfod, snakker man om to typer; nemlig den mobile og rigide platfod. For at finde ud af hvilken type man selv har, kan man stille sig på tæer og se, om der skulle komme en bue på forfoden. Har man det, vil man have en mobil platfod, og kommer denne bue ikke til syne, vil man omvendt have en rigid platfod. 

Hvilke konsekvenser kan det have?

Platfod kan som sagt medføre smerter i fod og lægge men kan også være med til at forårsage mekaniske konsekvenser længere op ad benet og særligt omkring knæ, hofte og bækken. Oplever man længerevarende smerter i disse områder og har en forventning om, at det kan skyldes platfod, er det vigtigt at søge behandling. Her er osteopaterne særligt populære, idet de kan finde frem til den bagvedliggende årsag til tilstanden ved at undersøge kroppen som et hele.

Afhængig af hvilke symptomer man oplever, samt hvilken tilstand ens platfod er i, vil en osteopat kunne spore sig ind på, om symptomerne kan skyldes andre tilstande i kroppen som eksempelvis en kort akillessene, leddegigt eller eventuelle nerve- eller muskelsygedomme. 

Hvilke symptomer medfører platfod?

Som nævnt, kan platfod give smerter særligt i den bagerste og inderste del af foden og i læggene. Bliver symptomerne forværret, kan disse smerter strække sig helt op til knæ og hofter og påvirke disse områder negativt. Dette sker på baggrund af den manglede stødabsorbering, der kommer som følge af de manglende buede svangformer, der ellers er at finde ved foden. 

De smertelige symptomer kan komme til udtryk, når du bevæger dig og dermed bruger dine fødder. Her vil din mellemfod typisk ramme underlaget, og kigger man på sine sko, kan man måske ane, at sålerne således også med tiden bliver slidt skæve.